BIOGRAPHY

Carolien Karthaus-Spoor is geboren op 23 december 1987 in Den Haag. Ze begint op haar vijfde met acteren op de Jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag, waar ze tien jaar aan verbonden is. Op zesjarige leeftijd maakt ze haar acteerdebuut in de bioscoopfilm Antonia, welke wordt beloond met een Gouden Kalf voor beste Nederlandse film en het jaar daarop met een Oscar voor beste buitenlandse film.

Vervolgens speelt ze op jonge leeftijd een rol in “Baantjer de film” en de telefilm “Aardige Mensen”. Op 17-jarige leeftijd vertolkt ze de rol van Florien Fischer in Nederlands best bekeken soapserie “Goede Tijden Slechte Tijden”. Tijdens de opnames zit Carolien in haar examenjaar voor het Gymnasium en rond dit met succes af. Na 2 seizoenen besluit ze de serie te verlaten en haar droom na te volgen door auditie te doen voor de Toneelacademie in Maastricht. Hier wordt ze aangenomen en start in 2007 aan de opleiding als actrice. In haar laatste jaar speelt ze in o.a. Loft, Van God Los de serie en Paul Verhoeven’s Steekspel.

Nadat ze in 2011 de Toneelacademie heeft afgerond, werkt Carolien in zowel theater (De Utrechtse Spelen, Orkater, Bellevue lunchtheater) als voor film (Toscaanse Bruiloft, Sneekweek, Homies) en televisie (De Deal, Zwarte Tulp, Brussel).

Samen met 4 actrices uit haar jaar van de Toneelacademie Maastricht heeft Carolien het performerscollectief Bouillabaisse opgericht. Hiermee maken ze doorgaans intermediaire performances voor publiek tussen de 16 en 36 jaar.

Sinds 2016 is Carolien ook Content Creator en werkt ze zowel op haar eigen online kanalen als achter de schermen samen met grote merken. In 2018 heeft Carolien samen met haar compagnon het merk ‘Lemej’ gelanceerd, waarmee ze luxe borstvoeding shawls ontwerpen. Carolien is getrouwd met regisseur Jon Karthaus en samen hebben ze twee kinderen: Otis en Elias.